KONTAKT LEVERANTÖR

Den godaste julskinkan

Rimmad för kokning eller fädigkokt som är klar att griljera. Det är du som väljer det bekväma sättet eller det mer traditionella. 

 KOKT SKINKA

1. Spola av skinkan med kallt vatten. Låt eventuellt nät sitta kvar. Lägg skinkan i en gryta och häll på vatten så att det täcker, lägg i eventuella kryddor. 

2. Koka upp och sjud sedan skinkan tills kärntemperaturen är 70-75°C. Lyft upp och låt skinkan vila minst 30 min innan nätet dras bort. Tänk på kärntemperaturen stiger ytterligare 2-4 grader (Säkerhetsgränsen för griskött är 72°). 

3. För en saftigare skinka kan man låta den kallna i spadet. Tänkt då på att kärntemperaturen stiger ytterligare 4-8 grader. Spadet kan du använda till dopp i gryta.

 UGNSBAKAD SKINKA

1. Spola av skinkan med kallt vatten. Låt eventuellt nät sitta kvar. 

2. Tillaga i nedre delen av ugnen i 120°C tills kärntemperaturen är 70-75°C. Beräkna ca 1 timme 15 minuter per kilo skinka. Ta ut och låt skinkan vila minst 30 min innan nätet dras bort. Tänk på att kärntemperaturen stiger ytterligare 2-4 grader (Säkerhetsgräns för griskött är 72°). 

Ugnsbakad skinka blir något saltare i smaken än kokt.

 GRILJERING

1 äggula

2 msk av din favoritsenap

1 msk sirap eller honung

3 msk ströbröd

Prova att byta ut sirapen mot t.ex råsocker, äpplemos, apelsinmarmelad eller något annat sött som blir karamelliserat i ugnen.

Blanda samman din blandning. Om det finns nät och svål på skinkan, så tar du bort det och breder sedan ut din blandning över skinkan. Strö över ströbrödet och griljera skinkan mitt i ugnen i 225°C, ca 15 min tills skinkan fått fin färg.

 

skinka